Mitä voit tehdä?

Arkiset valinnat ovat tehokkaampia nakertamaan harmaan talouden toimintamahdollisuuksia kuin jo tapahtuneisiin rikoksiin kohdistuvat toimet. Ennaltaehkäisy on paras tapa torjua harmaata taloutta ja laitonta toimintaa.

Tässä sinulle helppo muistilista taistelussa harmaata taloutta vastaan:

  • Tee töitä vain verokortilla.

  • Vaadi aina palkkalaskelma.

  • Varmista, että saat palkkasi pankkitilille.

  • Vaadi kirjallinen työsopimus.

  • Tarkista vuosittain työeläkeotteesi.

  • Ostaessasi kotitalous- ja remontointipalveluja tarkista, että yritys on ennakkoperintä- ja alv-rekisterissä (www.ytj.fi)

  • Huolehdi yrittäjänä veroista, eläke- ja tapaturmavakuuttamisesta.

  • Pyydä aina ostoksistasi kuitti.

Mikäli kohtaat harmaan talouden ilmiöitä arjessasi, voit raportoida useista niistä eteenpäin viranomaisille. Poliisin verkkosivuilta löytyy lisätietoa rikoksesta ja epäilyttävästä aineistosta ilmoittamisesta poliisille.
Lue lisää www.poliisi.fi  > rikokset

Vaadi aina kuitti

Voit torjua harmaata taloutta vaatimalla ostoksestasi aina kuitin. Monesti kysytään, tarvitseeko asiakas kuittia. Kuitin pitäisi kuitenkin olla itsestäänselvyys, vaikka itse ostos olisi kuinka pieni. Kuitti on asiakkaalle todistus siitä, että maksu on tapahtunut.

Harmaa talous on monesti sitä, että tuloja jätetään kirjaamatta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun ostat tavaroita tai palveluita käteisellä, yritys ei merkitse ostoksia kirjanpitoonsa. Näin saatuja tuloja voidaan käyttää muun muassa pimeiden palkkojen maksuun.

Mikä on kuitti?

Kuitti osoittaa, mitä kaupasta on ostettu ja mihin hintaan. Tyypillisesti kuitti tulostetaan kassajärjestelmästä, kun maksat ostoksen. Kuitti voidaan kirjoittaa myös käsin, jolloin sekä myyjä että ostaja saavat oman kappaleensa.

Miksi kannattaa ottaa kuitti?

Joku saattaa ajatella, että ilman kuittia tavaran saa halvemmalla. Pitkällä aikavälillä häviämme kuitenkin kaikki, kun kauppaa tehdään ilman kuitteja. Yrittäjä ei tällöin maksa veroja ja muita maksuja, jotka voitaisiin käyttää kaikkia hyödyttäviin asioihin, kuten koulutukseen, sairaanhoitoon, päivähoitoon tai teiden ylläpitoon.
Harmaan talouden yritykset laiminlyövät helposti myös kuluttajansuojaan liittyvät velvoitteensa. Vastuuttoman yrittäjän myyvän tuotteen tai palvelun laatuun ei voi luottaa.
Virheellisestä tuotteesta voi valittaa yritykseen ilman kuittiakin. Myyjällä, maahantuojalla ja valmistajalla on aina vastuu tavaran virheestä. Harmaan talouden yrityksiä on kuitenkin vaikea saada niistä vastuuseen.

Lisätietoa kuluttajaviraston sivuilla kuitista: http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/kuluttajan-oikeudet/kuitti/


Pelanneiden kesken arvotaan T-paitoja.

Harmaan talouden uhri kertoo, miten harmaa talous aiheutti hänelle ongelmia

Olemme rakentaneet mielenkiintoisen luentokokonaisuuden, joka sopii eri oppilaitoksille.