HARMAA TALOUS RAVINTOLA-ALALLA

Ravintola-alan harmaa talous on tyypillisimmillään pimeästi maksettuja palkkoja, veronkiertoa ja ohimyyntiä.
Ohimyynnissä ostotapahtumaa ei lyödä kassaan ollenkaan. Näin ollen ostoksesta jää tilittämättä arvonlisävero, eikä asiakkaalta saatua rahaa merkitä yrityksen kirjanpitoon. Asiakkaan pyytäessä kuittia, kuittipaperi on joko loppu tai kuitti tulostetaan toisesta kassakoneesta. Usein myös korttimaksulaite on ”epäkunnossa” ja käteinen on ainoa mahdollinen maksutapa.


Verojen ja sosiaalimaksujen osuus ravintola-aterian hinnasta on useita kymmeniä prosentteja. Kun laittomasti toimiva ravintola jättää nämä maksamatta, annokset voi hinnoitella edullisemmaksi. Ravintola, joka tarjoaa jatkuvasti annoksia alan yleistä hintatasoa huomattavasti halvempaan hintaan, toimiikin luultavasti laittomasti. Laittomuuksia on syytä epäillä myös, mikäli samalla liikepaikalla toimiva ravintola vaihtaa tiheästi nimeään omistajien pysyessä samoina.

Harmaa ravintola voi olla terveysriski

Rehellisesti toimivien ravintoloiden elintarvikehygienian valvonta on tiukkaa. Näissä ravintolayrityksissä voit nauttia ateriasi turvallisin mielin - ruokasi on hygieenisempää kuin kotikeittiössä valmistettu. Harmaan talouden piirissä olevat ravintolat toimivat sen sijaan usein ilman tarvittavia lupia ja omavalvontajärjestelmää, viranomaisten elintarvikevalvonnan ulkopuolella. Laittomasti toimivan ravintolan ruoassa voi siis piillä terveysriski.

Pelissä työpaikka ja palkka

Ravintola-ala on yksi nuorten merkittävimpiä kesätyönantajia. Laittomasti toimivat yritykset tarjoavat harvoin työpaikkoja ja ravintolassa saattaa työskennellä vain omistajien sukulaisia. Samalla pimeästi toimivat yritykset vaikeuttavat rehellisten yritysten mahdollisuuksia palkata työntekijöitä. Harmaa talous on yksi syy ravintola-alan yritysten huonoon kannattavuuteen. Epäreilun kilpailutilanteen jatkuessa rehellisesti toimivat ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa.

Pimeästi toimivat yritykset huolehtivat harvoin lakisääteisistä työnantajamaksuista. Työstä maksettavilla sosiaalimaksuilla ja veroilla ylläpidetään suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Harmaassa taloudessa toimiva ravintolayritys ei monestikaan noudata alan työehtosopimusta. Työntekijän palkka on usein alle vähimmäistason, eikä ilta-, pyhä- tai viikonloppulisiä makseta, lakisääteisen työajan, taukojen tai lomien noudattamisesta puhumattakaan.

Mitä voit tehdä?

  • Pyydä aina ostoksestasi kuitti – oli kyseessä sitten noutopizza, tuoppi tai juhlava ravintolaillallinen.

  • Pidä silmäsi auki: vältä paikkaa, jonka nimi vaihtuu tiheään omistajien ja liiketilan säilyessä samana.

  • Katso hintaa: jos annokset ovat aina huomattavasti yleistä hintatasoa edullisemmat, on syytä epäillä, ettei kaikki ole kunnossa.