Harmaa talous rakennusalalla

Rakentaminen on harmaalle taloudelle otollinen kasvualusta, koska ala on projektiluontoista ja työvoimaa tarvitaan paljon. Pitkissä aliurakointiketjuissa todellinen työnantaja ja vastuullinen toimija on helppo häivyttää. Harmaa talous tarkoittaa käytännössä esimerkiksi työntekoa pimeästi ja yrityksen tulojen salaamista verojen ja muiden maksujen kiertämiseksi. Siihen liittyy myös kuittikauppaa ja rahanpesua, jotka ovat pitkälti ammattirikollisten käsissä.

Vain pimeä ostaa pimeää työtä

Rakennusalan hämäriä pikkufirmoja häärii paljon omakotityömailla ja erilaisissa remonttihommissa. Kiusaus ostaa ilman kuittia voi olla suuri, jos sillä ”säästää” omaa rahaa muutamia satasia tai tuhansia, urakan koosta riippuen. Pimeänä ostettu työ voi tulla kuitenkin kalliiksi paitsi yhteiskunnalle niin myös itselle. Filunkifirman takuu työn laadusta kestää tasan siihen asti, kun pakettiauton perävalot häipyvät näkyvistä.

Koulutus menee harakoille

Rakennusalan ammatteihin opiskelee vuosittain tuhansia nuoria ammattioppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Jos harmaa talous leviää entisestään, se iskee pahiten ammattioppilaitoksista valmistuviin nuoriin. He eivät saa edes ensimmäistä harjoittelu- tai työpaikkaa, jos työtä tekemään on otettu halvempi työntekijä, jonka osalta on jätetty verot ja sosiaaliturvamaksut maksamatta. 

Nuoria voidaan vaatia tekemään rakennusalalla töitä alemmalla palkalla, jos vaihtoehtona on pimeästi palkattu tekijä. Alan arvostus ja imago heikkenevät, nuoret eivät hakeudu rakennusalan koulutukseen ja rakentamisen laatu kärsii.

Harmaa työ voi viedä jopa hengen

Jos koulutetut nuoret eivät pääse heti hommiin kiinni, ammattitaito jää vajavaiseksi, sillä mestariksi tullaan vasta tekemällä hommia. Epärehellinen työnantaja ei huolehdi kunnon työkaluista tai työsuojelusta. Kun työturvallisuutta laiminlyödään, rakennustöissä seurauksena voi olla vakava tapaturma tai hengen lähtö. Pimeä työnantaja ei ota vakuutusta, ja vammautunut saattaa jäädä täysin vaille korvauksia.