Älä sorru tuoteväärennöksiin!

Tulli pyrkii estämään tuoteväärennösten ja piraattituotteiden markkinoille pääsyn. Väärennyskohteita ei löydy ainoastaan huippumuodin parista. Nykyään väärennetään lähes mitä vain: lääkkeitä, elintarvikkeita, savukkeita, auton varaosia, leluja jne. Lista on loputon ja se kasvaa koko ajan. Väärennetty tuote on laadultaan yleensä surkea ja voi olla terveydelle ja turvallisuudelle vaarallinen: esimerkiksi kännykän väärennetty tarvikeakku voi räjähtää.

Ostamalla tuoteväärennöksen antaa rahansa suoraan järjestäytyneen rikollisuuden kassaan. Tuoteväärennöksiä valmistetaan myös halpa- tai jopa lapsityövoimalla, jolloin piraattituotteen ostaminen tukee tällaista ihmisarvoa alentavaa hyväksikäyttöä. Jokainen kuluttaja tai matkailija voi omilla valinnoillaan vaikuttaa väärennösrikollisuuden vähentämiseen.

Tupakkaa, alkoholia, virvoitusjuomia…

Korkeasti verotetuilla tuotteilla tarkoitetaan perinteisesti esimerkiksi tupakka-, alkoholi-, tai polttoaineveron alaisia tuotteita, mutta myös esimerkiksi virvoitusjuomista ja makeisista kannetaan veroja korotetusti. Korkea verotus houkuttaa epärehellisiä toimijoita verojen kiertämiseen tai jopa tuotteiden salakuljettamiseen.

Internetiä hyödynnetään yhä enemmän määrin tuotteiden markkinointiin ja kauppaamiseen kuluttajille sekä samalla kyseisiä tuotteita koskevien verosäännösten kiertämiseen. Laittomin keinoin veroetua tavoittelevat yritykset vääristävät markkinoita ja ajavat ahdinkoon yhteisiä pelisääntöjä noudattavia rehellisiä toimijoita. Valvomalla näiden korkeasti verotettavien tuotteiden verotuksen oikeellisuutta ja saattamalla veronkiertoon syyllistyneet epärehelliset yrittäjät vastuuseen, Tulli varmistaa osaltaan, että meillä kansalaisilla on mahdollisuus nauttia valtion varoin toteutettavista palveluista jatkossakin.

 

Rajoituksilla on tarkoitus

Joidenkin tavaroiden kauppaa tai tuontia tietyistä maista tai vientiä tiettyihin maihin on rajoitettu EU:n yhteisillä määräyksillä tai kansallisesti. Tällöin tavaroiden tuonti ja vienti on sallittu ainoastaan tietyin lupaehdoin tai se voi olla kokonaan kielletty. Tavoitteena on suojata esimerkiksi uhanalaisia kasveja ja eläimiä. Vaarallisten esineiden ja aineiden valvonnalla Tulli pyrkii suojaamaan yhteiskuntaa ja sen turvallisuutta.

Lääkkeitä hankitaan laittomasti yhä enemmän internetin kautta: valikoimat ovat valitettavasti varsin kattavia ja hinnat edullisia, mutta lääkkeiden tehokkuudesta ja turvallisuudesta ei ole takeita, sillä sininen pilleri saattaakin olla pelkkää värjättyä perunajauhoa tai sisältää maantiepikeä!
Lääkeväärennös sisältää usein oikean vaikuttavan aineen sijasta ihan muita aineita taikka vaikuttavan aineen määrä saattaa olla jopa tappavan suuri. Väärennettyjen lääkkeiden markkinoissa on kyse pelkästään ihmisten rahojen huijaamisesta, ja lisäbonuksena voi saada entisten ongelmien lisäksi kasapäin uusia isompia ongelmia.